De werkelijkheid van Anti Kraak, een kei harde markt van 96 Miljoen

Zo’n 50.000 mensen wonen in Nederland Anti-kraak. Sinds 25 jaar bestaat in Nederland i.p.v. een huurovereenkomst ook de bruikleenovereenkomst. Deze overeenkomst gebruiken Anti-kraak bureaus om mensen panden te laten beheren. In totaal zijn er zo’n 30 anti-kraak organisaties in Nederland, na een zoektocht zijn alle anti-kraak organisatie die ik tot nu toe gevonden heb BV geen één is een stichting of vereniging.

Anti-kraak is het tijdelijk bewonen van panden, zonder huurcontract of huurrechten met een opzegtermijn van twee weken zonder opgave van reden, zonder recht te hebben of vervangende woonruimte

Regels

Een aantal regels waarmee je akkoord moet gaan om via Ad-Hoc, Camelot of andere Anti-kraak organisaties te willen wonen:

* Zonder aankondig mogen ze de woning bezoeken (hoeven ook niet te kloppen of aan te bellen)
* Ze werken op controle niet op vertrouwen
* Na twee waarschuwingen te hebben gekregen moet je vertrekken
* Je mag geen contact opnemen met de eigenaar
* Geen bezwaar maken tegen overtredingen
* Geen logees ontvangen
* Geen minderjarige in huis hebben
* Je moet je houden aan alle aanwijzingen vanuit de organisatie
* Niet op vakantie

Hou je je nou niet aan de regels dan kun je of een boete krijgen (waar je geen bezwaar tegen mag maken) of je contract wordt opgezegd (waarvoor geen reden gegeven hoeft te worden). Mocht je niet weg zijn na je twee weken opzeg termijn dan krijg je een boete van 500 euro per dag.

Kosten

De kosten verschillen nogal tussen de 150 en de 350 euro per maand, de kosten worden bruikleenvergoeding genoemd, vaak worden in anti-kraak contracten aangegeven dat de kosten onder andere voor de nutsvoorzieningen zijn, echter blijkt naar onderzoek (zie onderstaande reportage) dat de pand eigenaar ook vaak voor dezelfde nutsvoorzieningen betaald.

Op het moment dat een anti-kraker inzicht wil hebben in de kostenopbouw blijkt dit vaak onmogelijk. In onderstaande documentaire komen de volgende financiële constructies voor:

Anti Kraker betaald 170 euro pand eigenaar voor het gas water licht

Anti Kraker betaald 340 euro en de gemeente betaald gas water licht en heffingen

Anti Kraker betaald 120 + de kosten voor gas water licht.

Juridisch

Een anti-kraker heeft geen huurrechten echter heeft in 1999 een rechtbank een uitspraak gedaan waarin de anti-kraker in het gelijk wordt gesteld omdat het maandelijkse bedrag zo substantieel was dat het gelijk was aan een huur. Vaak passen vandaag de dag de organisaties daarom de prijzen ook zo in dat het precies daaronder komt.

Eigenlijk ben je als Anti-kraker, beveiliger, beheerder en onderhouder van een pand, en geen bewoner echter krijg je voor al die taken niet betaald, je moet er voor betalen. Anti-kraak organisaties aan de andere kant laten tegen over de opdrachtgever doen voor komen als of het alles gedaan word door professionals.

Omzet

Als we er van uitgaan dat een gemiddelde anti-kraker 160 euro per maand betaald en we 50.000 anti-krakers in Nederland hebben betekend dit dat in deze “markt” jaarlijks 96.000.000,- (96 Miljoen) omgaat.

Persoonlijk

Ik heb nooit begrepen hoe het ooit mogelijk is dat dit getolereerd wordt en waarom gemeenten en woningbouwcorporaties in zee gaan met dit soort bedrijven. Dit is juist één van de redenen waarom we de vereniging Eerlijk beheer zijn gestart, om te laten zien dat het ook anders kan. Hou de website www.eerlijkbeheer.nl in de gaten voor de ontwikkelingen die komen gaan.

Graag wil ik jullie wijzen op onderstaande documentaire over Anti-kraak. Erg goed, maar neem er wel even de tijd voor want hij duurt een uur.

Bron: www.michelspekkers.nl

Leegstand zonder zorgen from Abel Heijkamp on Vimeo.