Ik wil antikraak wonen

Als antikraak bewoner ben je avontuurlijk ingesteld, je woont een beetje onzeker en verhuist van tijd tot tijd. Als antikraak bewoner krijg je geen huur overeenkomst maar een bruikleen overeenkomst, dit betekent dat je een tijdelijke huurder bent. Je dient zeer flexibel te zijn en met minimale inboedel in je tijdelijke woning te verblijven zodat je bij opzegging van je bruikleen overeenkomst snel verhuist kan worden. Je bent ook niet kritisch voor wat betreft de woonruimte welke aangeboden word en je weet wat je moet doen als je geen andere aansluitende  woonruimte kunt vinden.

Je dient je eerst in te schrijven en een aantal bescheiden opsturen of inleveren. Wat de meeste bemiddelingsbureaus van je vragen is het volgende:

 • Kopie recente WA polis.
 • Kopie geldig paspoort of identiteitskaart of rijbewijs.
 • Kopie recent bank afschrift
 • Recente referentie van het werk of studie welke persoonlijk is ondertekend, inclusief telefoonnummer en contact persoon. Of een getekend arbeidscontract.
 • Een kopie van de ziektekosten polis.
 • Inschrijfgeld.

Het inschrijfgeld bedraagt meestal rond de € 25,00 per inschrijving.

Indien er woonruimte beschikbaar is en je komt in aanmerking dan moet je vaak een brandveiligheid pakket aanschaffen. Deze bestaat uit een brandblusser en rookmelder en koolmonoxide detector. Als je die al hebt kun je dat aangeven de meeste bemiddelaars doen hier niet moeilijk om en schrappen deze kosten als je al een brandveiligheid pakket hebt. Als je al eerder antikraak hebt gewoond dan heb je dit vaak al eens aangeschaft.

Soms is de huur inclusief nutsvoorzieningen en soms niet. Vaak bij senioren woningen waar er gebruik wordt gemaakt van blok verwarming zitten deze kosten vaak in de service kosten. Zo niet dan dien je zo spoedig mogelijk een contract af te sluiten bij een energie leverancier. Je dient een kopie van dit contract op te sturen naar de “antikraak wonen” bemiddelaar.

De opzeg termijn is heel vaak slechts twee weken, soms kan dit verschillen en is de opzeg termijn voor de verhuurder twee tot drie maanden. Dit is natuurlijk veel gunstiger en geeft je nog wat tijd een vrvangende woonruimte te vinden.

Als je eenmaal antikraak woont dan kun je ook periodieke controles verwachten, er komt dan een medewerker van het bemiddelings bureau langs om het pand te inspecteren. Er wordt dan gekeken of je geen wiet kweekt of muren afbreekt of de eigenaar of toekomstige koper wil het pand bezichtigen. Men kan dan gewoon jouw woning binnenkomen zonder jouw toestemming.  Dit wordt tenminste gezegd door de bemiddelaar. In de praktijk verschilt dit van bedrijf tot bedrijf en sommige bemiddelaar in antikraak wonen nemen dit niet zo nauw en krijg je helemaal geen controle anderen komen eens per maand langs. Vaak laten ze wel een berichtje achter zo dat je kan zien dat er iemand langs is geweest. Als je niet thuis bent dan komen ze gewoon binnen als er niemand open doet.

Als je antikraak wilt wonen dan dien in ieder geval flexibel te zijn en bereid zijn regelmatig te verhuizen en voor al niet kritisch zijn voor wat betreft de beschikbare woonruimte. Hier voor betaal je een kleine prijs en woon je voor een prikkie. Maar bedenk goed wat je doet voor dat je begint. Lees meer informatie over antikraak wonen.


Posted in  

7 reacties »

 1. Heb een uitkering, weduwe pensioen, kom ik dan ook in aanmerking voor een antikraak woning? Ik zou graag meer willen weten….kunnen jullie kontakt met mij opnemen?

 2. Als je aan bovengenoemde voorwaarden voldoet zoals een geldige verblijfstatus en een inkomen dan kom je in aanmerking. De eisen verschillen per bureau en de eisen zijn niet hoog. Er is geen minimum inkomens eis, voor bepaalde woningen kan men wel een bepaald minimum inkomen of leeftijd eisen. Het gaat dan om senioren woningen of wat duurdere woningen. En vaak wordt er een langere opzeg termijn gehanteerd van bijvoorbeeld drie maanden.

 3. Geachte antikraak medewerkers ik ben een alleen staande vrouw sinds pas en wil heel graag snel een woning hebben heb een inkomen en ben een nette vrouw.Ik hoop dat u mijn kan helpen hiermee ik wacht een reactie af Vriendelijk Groet jolanda dorresteijn

 4. Ik ben op zoek naar woonruimte voor mijn nichtje. Zij heeft 2 kinderen dus anti kraak is niet ideaal. Ik had begrepen dat jullie ook keurige woningen hebben waar een contract voor langere tijd mogelijk is. Klopt dat?

 5. ik ben startende vormgever, wil mijn kosten laag houden. ik zoek een goedkope werkruimte (geen woonruimte) het liefst één jaar en tja het liefst in een fabriekshal. in afwachting op een response, vriendelijke groet, ishele

 6. Hoi,
  ik ga vanaf eind januari als uitwisselingsstudente voor 5 maanden naar Leiden.
  Een vriend van mij uit Rotterdam wont via AdHoc in een oude bioscoop maar heeft al 3 mensen aanbevolen. Dus kan die me nu niet meer aanbevelen bij AdHoc. Maar principiel is het ook mogelijk voor uitwisselingsstudenten (ik kom uit Oostenrijk) anti kraak te wonen zoals me werd verteld. Klopt dat? Ik zoek een goedkope woning (moet niet erg groot zijn) in Leiden of Rotterdam of ergens in de buurt. Ik ben ook van plan naast mijn studie in Nederland deeltijd te werken dus heb ik dan ook een Nederlandse bankrekening.
  Misschien kan me hier iemand helpen? Het is echt belangrijk voor mij.
  De groeten Klaudia

 7. Hallo,

  Ik ben dringend opzoek naar woonruimte en het liefst in de omgeving van Leiden.
  Ik heb 4 jaar geleden al eens via Adhoc gewoont en dit is mij toen prima bevallen.
  Maar je moet voorgedragen worden en nu is min vraag of er hier iemand is die dit wil doen voor mij al dan niet tegen betaling.