Als antikraak bewoner ben je avontuurlijk ingesteld, je woont een beetje onzeker en verhuist van tijd tot tijd. Als antikraak bewoner krijg je geen huur overeenkomst maar een bruikleen overeenkomst, dit betekent dat je een tijdelijke huurder bent. Je dient zeer flexibel te zijn en met minimale inboedel in je tijdelijke woning te verblijven zodat je bij opzegging van je bruikleen overeenkomst snel verhuist kan worden. Je bent ook niet kritisch voor wat betreft de woonruimte welke aangeboden word en je weet wat je moet doen als je geen andere aansluitende  woonruimte kunt vinden.

Je dient je eerst in te schrijven en een aantal bescheiden opsturen of inleveren. Wat de meeste bemiddelingsbureaus van je vragen is het volgende:

  • Kopie recente WA polis.
  • Kopie geldig paspoort of identiteitskaart of rijbewijs.
  • Kopie recent bank afschrift
  • Recente referentie van het werk of studie welke persoonlijk is ondertekend, inclusief telefoonnummer en contact persoon. Of een getekend arbeidscontract.
  • Een kopie van de ziektekosten polis.
  • Inschrijfgeld.

Het inschrijfgeld bedraagt meestal rond de € 25,00 per inschrijving.

Indien er woonruimte beschikbaar is en je komt in aanmerking dan moet je vaak een brandveiligheid pakket aanschaffen. Deze bestaat uit een brandblusser en rookmelder en koolmonoxide detector. Als je die al hebt kun je dat aangeven de meeste bemiddelaars doen hier niet moeilijk om en schrappen deze kosten als je al een brandveiligheid pakket hebt. Als je al eerder antikraak hebt gewoond dan heb je dit vaak al eens aangeschaft.

Soms is de huur inclusief nutsvoorzieningen en soms niet. Vaak bij senioren woningen waar er gebruik wordt gemaakt van blok verwarming zitten deze kosten vaak in de service kosten. Zo niet dan dien je zo spoedig mogelijk een contract af te sluiten bij een energie leverancier. Je dient een kopie van dit contract op te sturen naar de “antikraak wonen” bemiddelaar.

De opzeg termijn is heel vaak slechts twee weken, soms kan dit verschillen en is de opzeg termijn voor de verhuurder twee tot drie maanden. Dit is natuurlijk veel gunstiger en geeft je nog wat tijd een vrvangende woonruimte te vinden.

Als je eenmaal antikraak woont dan kun je ook periodieke controles verwachten, er komt dan een medewerker van het bemiddelings bureau langs om het pand te inspecteren. Er wordt dan gekeken of je geen wiet kweekt of muren afbreekt of de eigenaar of toekomstige koper wil het pand bezichtigen. Men kan dan gewoon jouw woning binnenkomen zonder jouw toestemming.  Dit wordt tenminste gezegd door de bemiddelaar. In de praktijk verschilt dit van bedrijf tot bedrijf en sommige bemiddelaar in antikraak wonen nemen dit niet zo nauw en krijg je helemaal geen controle anderen komen eens per maand langs. Vaak laten ze wel een berichtje achter zo dat je kan zien dat er iemand langs is geweest. Als je niet thuis bent dan komen ze gewoon binnen als er niemand open doet.

Als je antikraak wilt wonen dan dien in ieder geval flexibel te zijn en bereid zijn regelmatig te verhuizen en voor al niet kritisch zijn voor wat betreft de beschikbare woonruimte. Hier voor betaal je een kleine prijs en woon je voor een prikkie. Maar bedenk goed wat je doet voor dat je begint. Lees meer informatie over antikraak wonen.