TIEL – De vier antikraakbewoners van het voormalige GGR-gaskantoor in Tiel willen vertrekken. Ze voelen zich niet meer veilig door de vele indringers en hangjongeren en vinden dat ze door de politie en gemeente in de steek worden gelaten.

Sinds december wordt het complex aan de zuidrand van de Tielse binnenstad bewoond. Hiermee moeten vandalisme en kraak worden voorkomen, totdat het cultuurkwartier wordt gebouwd.

Maar de vier bewoners hebben al sinds het begin last van vervelend rondhangende jongeren. Een van de bewoners heeft alle incidenten genoteerd en komt tot een indrukwekkende lijst van inbraken, brandstichting, huisvredebreuk, vernielingen en vechtpartijen.

“We voelen ons niet meer op ons gemak. Mijn medebewoners en ik zijn het zat en pakken onze spullen als er opnieuw niets gebeurt”, aldus de antikraakbewoner.

Ze hekelen ook de opstelling van politie en gemeente. Beide instanties zouden hebben toegezegd om meer aan de veiligheid en overlastbestrijding te doen, maar daar is volgens de bewoners bitter weinig van terechtgekomen.

Tevens voelen de bewoners zich soms onheus bejegend door agenten, omdat ze niet komen opdagen of zelfs agressief reageren. Politiewoordvoerster Verkade zegt echter dat agenten altijd op een melding af komen.

Over de vermeende agressieve houding zegt ze: “Dat was na een feestje waarbij veel alcohol was gebruikt. De mensen waren niet goed aanspreekbaar.”

Bovendien zijn volgens Verkade de afgelopen week nieuwe afspraken gemaakt tussen de bewoners, de gemeente en de politie. Welke dat zijn wil ze niet zeggen.

De verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente kon wegens ziekte niet reageren.

Bron: De Gelderlander