Voormalige supermarkt door brandstichting verwoest

Zundert, 02-07-2009 • Een grote brand heeft op donderdag 2 juli een voormalige supermarkt aan de Molenstraat in Zundert verwoest. Het pand stond op de nominatie om gesloopt te worden. Gisteren werd het gebouw gekraakt door een groep krakers. Afgelopen nacht ontstond er onenigheid tussen de krakers en de eigenaar van het pand, waarna de brand ontstond. De politie gaat er van uit dat er sprake is van brandstichting. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor en er was geen sprake van gevaarlijke stoffen. De politie heeft vier arrestaties verricht.

De politie kreeg woensdagmiddag 1 juli melding dat het gebouw gekraakt was. Het gaat om een leegstaande voormalige supermarkt met een bijbehorende woning. Naast het gebouw zijn een bakkerij en een café gevestigd. De Molenstraat is de doorgaande weg in het centrum van Zundert en vormt een belangrijke verbindingsweg tussen Nederland en België. De kraakactie was uitgevoerd door een groep van acht personen uit Breda. Hun identiteit is vastgelegd door de politie. Uit contacten met de eigenaar bleek dat hij met de krakers een regeling zou treffen, waarbij zij binnen 24 uur het pand zouden verlaten.

Donderdag 2 juli omstreeks 05.50 uur werd de brand gemeld via de 112-alarmcentrale. Kort daarvoor hadden zowel de eigenaar als de krakers telefonisch contact gehad met de meldkamer. De krakers gaven aan dat de eigenaar voornemers was om de inhoud van een giertank naar binnen te spuiten. Dit werd bevestigd door de eigenaar. Enige minuten daarna kwamen de eerste meldingen van brand binnen. Nog voor aankomst van brandweer en politie hadden krakers zichzelf in veiligheid gebracht en waren vertrokken.

In het kader van veiligheid en brandbestrijding sloot de politie de Molenstraat af voor alle verkeer. Zij creëerde een afzetting om te zorgen dat omstanders op afstand bleven en de brandweer het vuur kon bestrijden. De brandweer schaalde op naar grote brand, met het doel om de direct naastgelegen panden te kunnen besparen voor de vlammen. Circa 25 brandweerlieden richtten zich op de bluswerkzaamheden. Er werden twee hoogwerkers, drie tankautospuiten een tankwagen en ondersteunend materieel ingezet.

Om 07.32 uur had de brandweer het vuur onder controle en klonk het sein ‘brand meester’. De nabluswerkzaamheden zullen nog geruime tijd in beslag nemen. Het slooppand is totaal verloren gegaan en op diverse plekken is er sprake van instortingen. De twee naast gelegen panden liepen rook- en waterschade op.

De oorzaak van de brand is nog onbekend, hoewel er een sterk vermoeden is van brandstichting. Recherche onderzoek de komende dagen zal uitsluitsel moeten geven over de exacte toedracht.

De politie heeft inmiddels vier personen gearresteerd op verdenking van brandstichting. De arrestanten zijn:
– een 16-jarig meisje uit Breda
– een 19-jarige man uit Roosendaal
– een 19-jarige man uit Etten-Leur
– een 19-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Het uitgebrande pand is dermate beschadigd dat dit in de loop van de dag, vanuit veiligheidsoverwegingen, wordt gesloopt. De sloopwerkzaamheden zijn op dit moment in voorbereiding. De Molenstraat blijft vandaag voorlopig afgesloten totdat alle werkzaamheden zijn voltooid.

Relevante links: Vier aanhoudingen voor brandstichting Zundert

Bron: Politie Midden en West Brabant