Dolblij was ze, toen ze uit Midden-Amerika te horen kreeg dat ze een ruime anti-kraakwoning mocht betrekken. Eindelijk een echt huis. De deceptie was des te groter toen ze na vijf dagen een brief op de mat kreeg die meldde dat ze haar spullen alweer kon pakken. Om plaats te maken voor buitenlandse studenten. “Ik heb gewoon domme pech.”

Ze is één van de vijftig studenten die eind deze maand uit hun woning aan de Nieuwe Inslag moeten. WonenBreburg heeft het beheer van het pand uit de handen van de anti-kraakorganisatie genomen en besloten er iets anders mee te doen. Slopen of doorverhuren, dat is nog niet helemaal duidelijk. De NHTV heeft wel een bestemming. De hogeschool wil er buitenlandse studenten huisvesten.

En dat is vreemd, vindt ze. Vijf jaar geleden kwam ze vanuit Midden-Amerika om hier te studeren. Sindsdien heeft ze een kleine woonruimte gehad, twaalf vierkante meter. Via anti-kraak kwam ze begin juni op deze woning. Ze kocht de laminaatvloer over van de vorige bewoner, verzamelde banken en tafels, liet het gas weer aansluiten en een schafte een gaskachel aan voor haar zestig vierkante meter woonruimte. “Voor mij was dit het paradijs”, zegt de studente.

Nu ze er na voor het eind van deze maand alweer uit moet, kan ze er alleen nog maar naar kijken alsof het niet van haar is. “Toen ik hoorde dat ze van plan waren er internationale studenten erin te huisvesten, ben ik naar verschillende instanties van de NHTV gegaan om ze erop te wijzen dat ook ik een internationale student ben. Ik heb ze het krantenbericht voor hun neus gehouden, maar niemand wist waar ik terecht kon met mijn probleem, werd van het kastje naar de gestuurd. Ik heb ze zelfs moeten vertellen dat wij eruit worden gezet.”

Bron: Buitenlandse studente moet wijken voor buitenlandse studenten