CULEMBORG – Burgemeester Roland van Schelven van Culemborg betaalt aan zijn huisbaas, zijn gemeente, al bijna twee jaar slechts driehonderd euro ‘onkostenvergoeding’ per maand voor een huis aan de Rietveldseweg. De gemeente kocht het pand en bijbehorende gronden in 2005 voor 820.000 euro. De burgemeester gebruikt slechts het huis en een stukje van de schuur.

Het bedrag dat Van Schelven betaalt is geen marktconforme huur. Hij krijgt dus eigenlijk ‘huursubsidie’.

Maar zo moeten we dat volgens gemeentewoordvoerster Jacqueline Spijkerman niet zien. Immers: in augustus 2007 betrok Van Schelven de woning als ‘antikraakwacht’ en hij betaalt dus slechts een onkostenvergoeding. De vorige kraakwacht betaalde zelfs maar honderd euro.

Het pand staat aan de rand van de uitbreidingswijk Parijsch. Een en ander is door de gemeente aangekocht ‘met het oog op eventuele toekomstige ontwikkelingen’.

In augustus 2007 werkte de burgemeester precies één jaar in Culemborg en moest hij vanwege bepalingen in de Gemeentewet verplicht verhuizen. Van Schelven zat toen echter nog met een duur huis in zijn vorige woonplaats Gouda dat nog verkocht moest worden. Om dubbele woonlasten te voorkomen, werd destijds door de gemeente voor deze ’tijdelijke oplossing’ gekozen.

Die tijdelijkheid duurt dus inmiddels al bijna twee jaar. Echter het huis in Gouda is in het voorjaar van 2008 al verkocht. Dus staat sindsdien niets een definitieve verhuizing en/of normale woonlasten nog in de weg.

Lees het volledige artikel hier: Burgemeester woont nog antikraak