De rust is wedergekeerd op de Grote Markt na het ontruimingsspektakel van woensdagochtend. De krakers zitten vast, de politie-eenheden zitten weer aan de koffie. Nu volgt een ander gevecht, dat zich op papier gaat afspelen.

Volgens Michels Spekkers, woordvoerder van de krakers, had de politie de begane grond niet mogen betreden en ‘is de officier van justitie, die opdracht gaf tot ontruiming, niet bevoegd die beslissing te nemen’. Volgens Spekkers mag de officier van justitie niet voor rechter spelen. “Het is aan een civiele rechtbank om uitspraak te doen, niet de officier van justitie.”

Spekkers laat weten waarschijnlijk een aanklacht in te dienen. Volgens hem had de politie geen bevoegdheid zich in de snackbar te bevinden. “Die is namelijk niet van de eigenaar van het pand, maar van de verhuurder”, zegt Spekkers.

Een rechtszaak om de huurovereenkomst met die huurder te ontbinden loopt nog. De huurder, een man uit Zuid-Holland, is anderhalf jaar geleden met de noorderzon vertrokken en nooit meer teruggekomen. De eigenaar van het pand, Vastned Retail, zegt inderdaad geen toegang te hebben tot de snackbar. “Tot de uitspraak van de rechter plaatsvindt, mogen wij er niet in”, zegt Hans der Kinderen van Vastned Retail. “Doen we dat toch, dan zijn we schuldig aan huisvredebreuk.”

In die zaak is nog geen uitspraak gedaan, maar Hilco Hartog van Vastned retail bevestigt het pand woensdag na de ontruiming toch te zijn binnengegaan. “Ook al is de snackbar officieel nog verhuurd, wij zijn nog steeds eigenaar van het pand”, aldus Hartog.

De bovengelegen verdiepingen zijn wel in beheer van Vastned Retail. De politie verklaarde dat de aanklacht van Vastned daarover gegrond was. “Het is duidelijk dat de eigenaar intensief bezig is bouwvergunningen aan te vragen voor het pand. Daarom is besloten om tot ontruiming over te gaan”, meldt een woordvoerder van de politie.

Vastned meldt, om een tweede kraak tegen te gaan, een antikraak-organisatie te hebben ingeschakeld. Die zet er woensdag nog twee bewoners in. De twee huurders zullen voor vanavond acht uur het pand bewonen. Een van hen betrekt de bovenverdieping, de ander slaapt in de snackbar.

In Nederland is kraken overigens niet bij wet verboden, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet een pand bijvoorbeeld minimaal 12 maanden leegstaan. Het openbreken van een pand is wel verboden. Dat is altijd moeilijk te bewijzen voor de politie, het kan alleen bij betrapping op heterdaad ten laste worden gelegd.

Bron: Krakers dienen aanklacht in wegens ontruiming