Je moet toch ergens wonen als je gaat studeren. Zo kun je bij paps en mams iedere avond op de bank blijven hangen óf je zoekt een leuke kamer in een studentenhuis, maar er zijn ook andere mogelijkheden tot onderdak.

Anti-kraak Arjen

Ik ken een meisje dat vier jaar lang op een woonboot heeft gewoond tijdens haar studie. Hoogtepunt was toch wel dat haar waterleiding dienst weigerde toen het buiten erg hard vroor. Dat werd dus douchen op de sportschool en water kopen in de supermarkt.

Wanneer je liever geen bed boven het water hebt, maar wel een dak boven je hoofd, kun je eens overwegen of je niet anti-kraak wilt gaan wonen. Afgelopen zondag dronk ik koffie bij Arjen, een student in Leeuwarden, die mij zijn optrekje liet zien: hij huurt vier verdiepingen van een kantoorvleugel en dat slechts voor een paar centen.

Aldus Antikraak Arjen op zijn weblog: Anti-kraak Arjen

Antikraak

Het zijn voornamelijk avontuurlijk ingestelde mensen die antikraak wonen. Het mag overduidelijk zijn dat het voornamelijk jongeren en voornamelijk studenten zijn die antikraak wonen. Daarnaast is er nog een groep van personen die gescheiden zijn en met spoed woonruimte nodig hebben. Het probleem bij de laatste groep is dat de financiële situatie vaak dusdanig is gewijzigd dat een woning in de particuliere sector vaak niet betaalbaar is. Steeds meer gescheiden mannen en vrouwen vinden de weg naar antikraak wonen. Dit mag wel blijken uit de volgende artikelen over antikraak wonen:

Bekijk ook deze video over een jongeman die antikraak woont, hij legt uit wat de voordelen en de nadelen van antikraak wonen zijn.