De vereniging Eerlijk Beheer wil binnen drie maanden een rechtszaak starten tegen een antikraakorganisatie. Het is nog niet bekend tegen welk bedrijf een aanklacht wordt ingediend. Het initiatiefvoorstel werd donderdagavond tijdens een algemene ledenvergadering aangenomen.

Eerlijk Beheer is van mening dat de antikraakorganisaties diverse Europese rechten van de mens en de Nederlandse grondwet schenden.

De 300 leden tellende vereniging vindt dat antikraakbureaus onbehoorlijke contracten opstellen en financieel profiteren van de huidige woningnood.

Volgens voorzitter Michel Spekkers heeft Eerlijk Beheer twee juristen bereid gevonden de aanklacht te ondersteunen. “We zijn meer dan voor het tijdelijk beheren van objecten. We laten zien waar we voor staan en willen de eerste zijn die antikraak serieus aan de kaak stelt.”

De ideële Bredase club gaat een meldpunt openen voor antikraak of ex-antikraak bewoners. Het is de bedoeling dat hier alle personen naar toe gaan die als collectief naar de rechter wil stappen.

De vereniging heeft vooralsnog geen panden in beheer of afspraken met woningcorporaties en andere organisaties. Toch vindt Spekkers het niet te vroeg een zaak aan te spannen. “Deels zullen we pandeigenaren afschrikken, maar met die partijen willen we sowieso niet in zee gaan.”

De gesprekken met woningbouwverenigingen kunnen nu van start gaan als het aan Spekkers ligt. “We hebben al wel contact gehad, maar voordat dat je serieus kunt gaan praten moet eerst het reglement vaststaan en dat is na vanavond ook in orde.”

Een aantal aanwezige leden werd verrast door het voorstel van de rechtszaak, omdat zij huiveren voor een kwaadwillende actie van het antikraakbedrijf waarvoor zij een pand beheren. Toch stemde haast iedereen voor de nieuwe stap van de nog kersverse vereniging.

Bron: Breda Vandaag – Eerlijk Beheer daagt antikraak voor rechter