Voor de krakers in het HCZ-pand in Eindhoven lijkt het einde in zicht van hun verblijf in het voormalige kantoorgebouw van Philips. De eigenaar wil via de rechter ontruiming van het enorme pand afdwingen.

In het ‘HCZ’ aan de Vonderweg wonen zo’n 130 mensen, een bonte verzameling van twaalf nationaliteiten. Daarnaast zijn er ateliers in het gebouw gevestigd.

De bewoners en gebruikers zijn onlangs gesommeerd voor 1 december te vertrekken. Omdat de krakers dat verzoek hebben afgewezen, is eigenaar Breevast BV uit Amsterdam naar de bestuursrechter gestapt. De zaak dient op 7 december in Den Bosch.

Volgens Michael Monhemius, een van de krakers, voert Breevast ‘onaanvaardbaar’ hogere kosten voor de opstalverzekering van het gebouw aan als reden voor het verzoek tot ontruiming. Het ‘HCZ’ was verzekerd als kantoor maar wordt nu bewoond. Dat is niet conform het bestemmingsplan.

Verder staat in de dagvaarding dat Breevast niet gelukkig is met de huidige uitstraling van het pand. De talrijke oude busjes op het parkeerterrein zouden potentiĆ«le huurders afschrikken. Monhemius vindt dat een onzinnig argument. “Veel mensen die bij ons wonen hebben nu een eenmaal een busje. Was het wel goed geweest als er alleen auto’s op het parkeerterrein hadden gestaan?”

Begin december van het vorig jaar kraakten Monhemius en enkele anderen het gebouw tegenover het Philips Stadion. Het stond al meer dan een jaar leeg. De initiatiefnemers wilden er een groot cultureel bolwerk van maken. In korte tijd stroomden de 360 kamers vol met woningzoekenden maar ook kunstenaars die goedkope werkruimte zochten. Per kamer betaalden de gebruikers veertig euro per maand. Dat geld was nodig om de maandelijkse kosten voor energie te kunnen betalen aan Breevast. Mondeling waren de krakers met de vastgoedfirma overeengekomen maandelijks 1500 euro te betalen voor gas, water en licht. Volgens Monhemius is dat bedrag tot nu toe ook steeds betaald.

In het ‘HCZ-collectief’ is de afgelopen dagen uiteenlopend gereageerd op de dagvaarding. “Met de onrust valt het eigenlijk wel mee. Maar er zijn natuurlijk wel mensen die zich zorgen maken” , zegt Monhemius, zelf beeldend kunstenaar. Hij verwacht geen massaal verzet als de rechter Breevast in het gelijk stelt.

“Ik ben niet de persoon die koelkasten uit het raam naar de politie zal gaan gooien. Ik zal vrijwillig vertrekken. Ik verwacht dat de meesten er zo over denken. Een gewelddadige ontruiming zou de voorstanders van het kraakverbod alleen maar in de kaart spelen. Voor mij is het project al geslaagd. Er zijn een hoop mooie dingen en heel veel kunstwerken uit HCZ voortgekomen.”

Bron: Ed.nl – Einde dreigt voor ‘creatief bolwerk’ krakers