De kraak van het voormalige dagcentrum de Hoeksteen van Amarant is alweer voorbij. De krakers namen zaterdag hun intrek in het gebouw de Hoeksteen aan de Kasterleestraat in Breda-noord, maar besloten maandag het pand te verlaten. “Het was een gevecht dat we niet gingen winnen”, zegt woordvoerder Michel van de krakerbewegings.

Het pand kwam volgens Mark Kuijpers, beleidsmedewerker vastgoed van Amarant, in januari pas leeg te staan. “Voor de gemeente en de politie was dat reden genoeg om de krakers er uit te zetten, omdat Breda een beleid hanteert dat na een jaar leegstand een pand mag worden gekraakt”, legt hij uit. Na een bezoek van Amarant, Ad Hoc en de politie aan het voormalige dagcentrum, besloten de krakers zelf het pand te verlaten.

Amarant reageerde maandag nog verrast op het feit dat haar pand gekraakt was. “Juist omdat we hebben het beheer van het pand hebben overgedragen aan Ad Hoc voor antikraak”, zegt Kuijpers. “De antikrakers, een groep van ongeveer vier mensen, wonen ook nog steeds het gebouw.”

Woordvoerder Michel zegt dat gedurende de tijd dat hij het pand in de gaten hield, nooit een persoon daar heeft gezien. “We zijn nooit iemand tegengekomen in de drie weken dat we het pand op het oog hadden. We hebben de deuren nog ‘verzegeld’, maar daaruit bleek nooit dat er iemand naar binnen was gegaan.”

De Hoeksteen werd voorheen gebruikt door Amarant als dagcentrum. Zo’n vijftig mensen met een handicap deden er activiteiten. Binnen Amarant werd daarna gekeken naar afstoting van of een andere bestemming voor het pand. De dienstverlener besloot in de tussentijd het pand te verhuren voor antikraak.

Bron: Krakers dagcentrum Breda-noord vertrokken