BREDA – De krakers hebben vrijdag opnieuw een pand aan de Ignatiusstraat gekraakt. Deze keer was een winkelpand onderin het flatgebouw aan de beurt. Volgens woordvoerder Michel Spekkers willen de krakers duidelijk maken dat drie winkels onnodig leeg staan.

>> Krakers niet vrijwillig weg

Het raam van het winkelpand op nummer zeventien is versierd met een spandoek waarop staat vermeld dat hier een informatiecentrum is gevestigd. “Aanstaande maandag willen we een bijeenkomst houden voor zowel voor als tegenstanders. We vinden het een goede zaak wanneer alle partijen bij elkaar komen”, zegt Spekkers.

Een stukje verder op bij een van de andere lege winkelruimten sjouwen twee mannen van antikraak organisatie Interum meubels naar binnen. Spekkers: “Vannacht kwamen ze in gezelschap van een hond ons vertellen dat wij weg moesten. Kwestie van intimideren.”

Volgens de krakers staat de voormalige nagelstudio al geruimde tijd leeg, ondanks dat Interum een contract heeft voor de ruimte. “Het is toch vreemd dat zij niets met de winkels doen. Nu gaan ze ineens meubels in de winkels plaatsen, zodat het lijkt alsof ze in gebruik zijn. Maar het positieve is dat we iets in gang hebben gezet en dat Interum zegt dat ze maandag de winkels gaan gebruiken”, aldus de woordvoerder.

Twee buurtbewoners kijken geamuseerd naar hoe de ‘bezetters’ etenswaren en drank door middel van een mandje naar boven hijsen. “Het is toch belachelijk hoe Laurentius omgaat met deze woningen”, vertelt een van de dames, “Ik geloof niets van het betonrot verhaal. Ze zoeken gewoon een reden om hier weer zo’n groot pand neer te zetten”, vult de ander aan.

Vrijdagmiddag gingen de krakers de winkelruimte binnen en kort daarna kwam de politie polshoogte nemen. Naar het schijnt mogen ze tot maandag blijven zitten. “We verwachten dat de politie na het weekend invalt. We zullen zien wanneer ze komen, we zijn er klaar voor”, zegt Spekkers.

Bron: bredavandaag.nl