OOSTERHOUT – Het Platform Oosterhout tegen Sloop & Woningnood heeft gisteren ruim 220 handtekeningen aangeboden aan woningbouwcorporatie “Thuisvester” (voorheen Cires). Het platform protesteert met de actie tegen de recente huurverhoging voor woningen in de wijk Slotjes-Midden.

Volgens actie-voorzitter Wilma van Oss ergeren bewoners van de wijk, die grotendeels gesloopt moet worden, zich aan gebrekkige communicatie over de toekomst van hun woningen. “Ze horen al jaren dat ze moeten vertrekken vanwege de sloop, maar weten niet wannéér hun huizen precies verdwijnen. De onzekerheid blijft.”

Dat “Thuisvester” desondanks een huurverhoging van 2,5 procent heeft doorgevoerd op 1 juli, schiet Van Oss in het verkeerde keelgat. “Ik weet dat Thuisvester in zijn recht staat: je mag jaarlijks de huur verhogen. Maar als je huurders geen zekerheid biedt en nauwelijks onderhoud pleegt, omdat de woningen toch plat gaan, kun je zo’n verhoging niet vragen.”

ThuisVester-directeur Johan Westra zegt begrip te hebben voor ‘zorgen over de betaalbaarheid van onze woningen’, maar meent redelijke huurprijzen te hanteren in Slotjes-Midden. ” De huurverhoging loopt in de pas met de loonontwikkeling. Mensen zijn hetzelfde percentage van hun inkomen kwijt aan de huur als vorig jaar. Bovendien vragen we lang niet het huurbedrag dat we van de wet zouden mogen vragen.”

Toch voelt Slotjes-Middenbewoner Huseyin Caner zich ‘gefrustreerd’. “Ik zie in de Thorbeckestraat antikrakers die 75 euro per maand betalen voor eenzelfde appartement als het mijne. Ik ben 400 euro per maand kwijt en stook me ook nog te pletter bij gebrek aan cv.” Volgens Westra wil Thuisvester in andere delen van Slotjes-Midden langer wachten met de komst van antikrakers. “We hebben met de gemeente afgesproken elders in de wijk zo lang mogelijk reguliere huurders in panden te houden. Maar vergis je niet: antikrakers in de Thorbeckestraat betalen minder, maar hebben ook een heel andere positie. Zij hebben bij opzegging van de huur bijvoorbeeld geen recht op vervangende woonruimte of een verhuisvergoeding.”

Bron: Protest huurverhoging Slotjes-Midden