23-06-2009 * Onlangs ontving de SP een noodkreet van een aantal studenten, die sinds kort een aantal appartementen aan de Nieuwe Inslag huren. Zij huren ‘anti-kraak’, wat inhoudt dat ze zeer weinig huurrechten en huurbescherming hebben, en in ruil daarvoor een lage huurprijs betalen. De meeste studenten wonen sinds enkele weken of nog korter in de woningen, die op de nominatie staan om gesloopt te worden. Echter, de studenten hebben onlangs bericht gekregen dat ze de woningen op zeer korte termijn moeten verlaten. Niet omdat ze inderdaad gesloopt gaan worden, maar om plaats te maken voor internationale uitwisselingsstudenten van de NHTV. Saillant detail hierbij is dat een aantal studenten zelf ook aan de NHTV studeren.

Bij anti-kraak of tijdelijke bewoning is het gebruikelijk dat er sprake is van een zeer beperkt recht en indien de woningen gesloopt gaan worden dienen deze op korte termijn verlaten te worden. Hiervoor tekenen beide partijen. Maar tijdelijke bewoning is niet bedoeld om een soort ‘wegwerp-huurders’ te creĆ«ren, die je op straat kunt gooien als hun gezicht je niet aanstaat of als je aan andere mensen meer kunt verdienen. Dit opent de deur voor chantage en discriminatie.

Wij vinden dat dit soort wurgcontracten wettelijk verboden moeten worden: het is prima om bijvoorbeeld leegstaande kantoren of slooppanden tijdelijk te verhuren, waarbij de huurder afziet van ‘normaal’ woongenot, comfort, huurbescherming en dergelijke, in ruil voor een forse huurverlaging. Het is niet de bedoeling dat woningen niet meer regulier verhuurd worden (maar alleen tijdelijk) als er in de verre toekomst sloopplannen zijn, enkel en alleen maar om zo de verhuiskostenvergoeding en de vervangende woning uit te sparen. Daar moet paal en perk aan gesteld worden en de SP zal zich hier hard voor maken. Er moet voldoende studentenhuisvesting komen in Breda zodat dit soort praktijken zich niet meer voor kunnen doen. De SP zal hier in de raad bij de behandeling van de Kadernota aandacht voor vragen.

Volgens NHTV-bestuurder en oud-wethouder Nico van Os is er een structureel tekort aan studentenwoningen en is het jaarlijks een probleem om de internationale 150-200 studenten te huisvesten. De NHTV pleit ook voor een fatsoenlijke oplossing. WonenBreburg, de betrokken verhuurder, wil wel samen met de getroffen huurders kijken naar een vervangende oplossing. Volgens woordvoerder Cees Oprins is er sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden en liepen de verhuur aan de zittende studenten en de contractuele afspraak met de NHTV onbedoeld door elkaar heen. De SP maakt zich sterk voor een afdoende oplossing voor de gedupeerden.

Bron: Socialistische Partij Breda