Krakers hebben zondag tien leegstaande etages aan de Vechtstraat gekraakt.

De krakers zeggen dat de voormalige sociale huurwoningen al geruime tijd leegstonden in afwachting van renovatie. Eigenaar van de panden is woonstichting Rochdale. De woningen zouden volgens de krakers na renovatie verkocht worden. In enkele van de leeggekomen woningen had Rochdale in eerste instantie antikrakers geplaatst maar die waren volgens de krakers al weer geruime tijd vertrokken.

Woonstichting Rochdale laat weten dat zij aangifte heeft gedaan bij de politie van huisvredebreuk door de krakers. Volgens de woonstichting was de kraak ‘een onrechtmatige daad’. Zij beaamt dat de woningen leeg stonden, maar dat zij de bewaking ervan had uitbesteed aan een antikraakbureau. Of er anti-kraakwachten in de woningen zaten op het moment van de kraak kon zij niet bevestigen.

“Omdat de renovatie maar niet plaatvond en de panden na renovatie uit het sociale woningbestand zouden verdwijnen, hebben wij de etages weer in gebruik genomen”, laat Kraakgroep Zuid weten. “Het is de zoveelste keer dat sociale huurwoningen verdwijnen om plaats te maken voor koopappartementen, terwijl er in Amsterdam juist een tekort is aan betaalbare huurwoningen.”

Rochdale kocht de panden in 2005 en zegde twee jaar later de huur op van alle bewoners, omdat de woningen na renovatie verkocht zouden worden. In een deel van de leegstaande woningen plaatste Rochdale antikrakers. Maar volgens de krakers stonden alle woningen inmiddels al weer maanden leeg.

Bron: Het ParoolAT5