De tijdelijke verhuur van leegstaande koopwoningen wordt eenvoudiger. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders 13 mei besloten. Door de regelgeving van de Leegstandswet toe te passen kunnen Hagenaars hun lege koopwoning makkelijker verhuren.

Door de kredietcrisis kunnen veel huiseigenaren hun woning moeilijker verkopen. Vaak hebben ze al een nieuw huis gekocht en blijven ze met dubbele (hypotheek)lasten zitten. Door hen de mogelijkheid te bieden hun huis gemakkelijk te verhuren, wordt leegstand voorkomen.

De kredietcrisis heeft onder andere gevolgen voor de particuliere koopsector. Steeds vaker zijn woningen moeilijk verkoopbaar. Tijdelijke verhuur van de leegstaande koopwoningen kan bijdragen aan de oplossing van dreigende financiële problemen en de ongewenste leegstand van deze woningen.

Onlangs heeft minister Van der Laan (wonen, wijken en integratie) aangegeven dat de Leegstandswet voldoende ruimte biedt om tijdelijke verhuur van de te koop staande particuliere woningen mogelijk te maken. De gemeente Den Haag draagt hier aan bij door het gemakkelijk verkrijgen van een verhuurvergunning voor de eigenaars.

Wethouder Marnix Norder licht het besluit toe: “Door mensen de mogelijkheid te bieden hun koophuis tijdelijk te verhuren, proberen we een bijdrage te leveren aan het versneld oplossen van dubbele woonlasten. Ook proberen we zo leegstand in de stad te voorkomen. We willen niet dat door leegstand van huizen wijken gaan verpauperen”.

De vergunning voor tijdelijke verhuur wordt in eerste instantie verleend voor twaalf maanden, met de mogelijkheid tot een eenmalige verlenging van maximaal nog eens twaalf maanden. De tijdelijke huurders zijn gebonden aan het tijdelijke huurcontract en hebben niet dezelfde huurbescherming als reguliere huurders. Uiteraard moet de eigenaar daarnaast nog steeds wel voldoen aan de voorwaarden van zijn hypotheekverstrekker en de voorwaarden die in de Leegstandswet genoemd worden.

Bron: Gemeente Den Haag, 13 mei 2009