Het uitzetten van ongeveer vijftig studenten die antikraak wonen in een flat aan de Nieuwe Inslag is ’tamelijk onfatsoenlijk’.

Dat vindt de GroenLinks-raadsfractie. De bewoners moeten weg om plaats te maken voor buitenlandse studenten van de NHTV. Dat deze onderdak moeten hebben, vindt de fractie logisch, maar het is ‘onverteerbaar’ dat dat ten koste gaat van andere studenten. Daarom moeten burgemeester en wethouders snel een oplossing verzinnen, zegt GroenLinks.

Ook de SP neemt het op voor de antikraak-studenten.

De Bredase SP-fractie voerde maandagochtend actie tegen de uitzetting van vijftig anti-kraakstudenten uit een flat aan de Nieuwe Inslag. Maandagmiddag is er overleg tussen de SP en WonenBreburg partijen waarna dinsdagochtend hoogstwaarschijnlijk meer duidelijkheid volgt.

Namens de SP nemen Peter Ligtvoet, Rinus Filius en Koos Gouka het op voor de studenten, van wie sommigen nog geen week in flat wonen en zelfs nog aan het inrichten zijn. “De verf aan de muur is bij sommigen nog nat”, zegt Ligtvoet.

Volgens het drietal gaat het de verantwoordelijken voor de uitzetting, de NHTV en WonenBreburg, dan ook alleen om geld. “Het is absurd”, meent Filius. “De huidige bewoners, die met z’n tweeën op een kamer zitten voor 100 euro per persoon per maand, worden eruit gezet voor buitenlandse studenten. Die huren dan met z’n vieren eenzelfde woning voor 250 à 300 euro per persoon.”

Het drietal vindt dat ‘anti-kraak niet bedoeld is om een soort wegwerp-huurders te creëren’. “Het is gebruikelijk dat er bij anti-kraak sprake is van een zeer beperkt recht voor de huurder, maar wat hier gebeurt is immoreel. Bovendien zet de NHTV nu studenten uit die aan haar eigen instelling studeren”, zegt Filius.

Bron: Uitzetting studenten Nieuwe Inslag immoreel | Uitzetten van studenten is onfatsoenlijk