DONGEN – Woningcorporatie Vieya overweegt juridische stappen om de krakers, die momenteel huizen in de Schoolstraat 6 in Dongen, eruit te krijgen.
De gang naar de rechtbank is nog niet gemaakt, maar wordt wel serieus overwogen.

Het pand aan de Schoolstraat is eigendom van Vieya, maar is sinds eind mei gekraakt door ‘Rob en Thijs’, twee jonge mannen met woningnood. Het is een twee-onder-een-kap-boerderij waarvan het linkerdeel (nummer 5) nog gewoon bewoond wordt door een huurder van Vieya en het rechterdeel (nummer 6) is gekraakt.

Walter Hamers, directeur van woningcorporatie Vieya, geeft toe dat het pand meer dan twee jaar leegstond: “Normaal komt er dan altijd anti-kraak in, maar deze keer hebben we dat niet gedaan, omdat we juist heel zorgvuldig om wilden springen met de bewoonster van nummer 5. Deze mevrouw is al 92 en een huurder van ons. Wij wilden niet zomaar allerlei mensen naast haar laten wonen, dus we hebben er bewust voor gekozen daar géén anti-kraak in te zetten.”

De boerderij aan de Schoolstraat is in herontwikkeling. Vieya wil er een opvang voor dementerende ouderen in beginnen. Hamers: “Op dit moment is er een wachtlijst in Dongen voor die doelgroep. Samen met Thebe heeft Vieya een intentieovereenkomst ondertekend om, met de expertise van Thebe, een woonzorgboerderij aan de Schoolstraat op te zetten. In de dag- en nachtopvang kunnen tussen de twaalf en vijftien dementerende senioren wonen. Een wijziging in het bestemmingsplan is aangevraagd: over maximaal een jaar gaan we aan de slag, maar wellicht al eerder.”

Vieya is bang dat de kraak de herontwikkeling van het pand zal vertragen of dat de bewoonster van nummer 5 eronder zal lijden. Hamers: “We hebben deze zorgen al, via een advocaat, naar de krakers toe uitgesproken. Wettelijk mocht dit pand inderdaad gekraakt worden, maar er is hier geen sprake van speculatie. Ik snap de nood van de krakers, maar dit pand ís in herontwikkeling, er is geen sprake van onterechte leegstand. Naar mijn smaak is deze kraak absoluut niet in de geest van de kraakwet.”

Bron: Vieya wil krakers uit pand Schoolstraat