Er moet dringend een nieuwe bestemming komen voor het voormalige schoolgebouw in Wyns. Het pand staat leeg sinds de sluiting van obs De Winze in augustus vorig jaar. Dat is veel te lang, vinden twee vrouwen uit het dorp. Bij wijze van protest hebben ze daarom sinds begin vorige week hun intrek in het pand genomen.
Bart Bakker, wethouder van financiën van Tytsjerksteradiel, is inmiddels bij de krakers op bezoek geweest. Hij noemt hun daad ,,een sympathieke actie”. – ,,Zij willen dat er snel een nieuwe bestemming komt voor het gebouw. Dat willen wij ook”, zegt hij. ,,Qua doelstelling zitten we volledig op één lijn.”
Wat de vrouwen niet wisten, zegt Bakker, is dat de gemeente al lang bezig is met het zoeken naar een alternatieve bestemming voor het schoolgebouw. ,,We willen het pand verkopen. En er heeft zich al een aantal gegadigden gemeld.” Het gebouw wordt straks bedrijfsmatig gebruikt, zegt de wethouder. ,,Erin wonen mag niet, volgens het bestemmingsplan.”

De twee Wynser vrouwen die het pand momenteel kraken, mogen dat van de wethouder voorlopig niettemin blijven doen. De gemeente zou de vrouwen er wel uit kunnen zetten, omdat het pand strikt genomen niet langer dan een jaar leeg staat. Het is het afgelopen jaar een keer gebruikt voor een dorpsactiviteit, toen het dorpshuis daarvoor te klein bleek.

,,Ze mogen er blijven zitten tot het pand verkocht is”, zegt Bakker. ,,Ik ga daar niet moeilijk over doen. We beschouwen het maar als een soort anti-kraak.” De wethouder zegt ,,goede afspraken” gemaakt te hebben met de krakers. ,,Ze hebben ermee ingestemd, het pand te verlaten als het verkocht is. En als er bezichtigingen nodig zijn, werken ze daar aan mee. Ik heb er het volste vertrouwen in, dat de dames deze afspraken nakomen. Het is een protestactie. Ze hebben de woonruimte niet nodig.”

Bron: Friesch Dagblad – Wynser vrouwen kraken ex-school tot aan verkoop