Tijdelijke bewoning van kantoorpanden neemt een hoge vlucht ten tijde van grote leegstand. In en rondom Eindhoven en Helmond leven honderden studenten, woningzoekenden en jonge kunstenaars en ondernemers in ongebruikte bedrijfsgebouwen.

Voor de bewoners vormen de verlaten panden een goedkoop onderdak, voor de eigenaar is het een makkelijke oplossing als overbrugging naar langdurige verhuur; de opzegtermijn voor de tijdelijke bewoner is vaak kort.

De leegstand in de regio bedraagt ruim elf procent van de kantoren: zo’n 180.000 vierkante meter. Mede door de economische tegenwind staan bedrijfsgebouwen langer leeg. Om te voorkomen dat de panden ten prooi vallen aan inbrekers, koperdieven en vandalen, schakelen eigenaren en makelaars steeds vaker vastgoedbeheerders in, in de volksmond ook wel ‘anti-kraakbureau’s’ genoemd.

De grootste ‘antikraakbureau’s’ zijn Ad Hoc Beheer, Camelot en het in Nuenen gevestigde Interim. Elk van hen beheert in de regio tientallen panden. De markt is nu zo goed, dat er een ‘heftige concurrentie’ gaande is, ziet Erik van Eijs van Ad Hoc Beheer.

Zie ook: Anti-kraak in lege kantoren