De gemeente ruimt de Wallen op. Peeskamertjes maken plaats voor modeateliers. Buurtleven ging kijken wat de invloed is op de buurt.

Al 29 jaar tussen de hoeren
Bij Houthandel Schmidt (sinds 1862) staat Joop (52) achter de balie. Hij werkt al 29 jaar in de zaak en ziet eigenlijk weinig verschil sinds de ateliers als paddenstoelen uit de grond schieten.

Er wordt alleen kleding genaaid
Aan de overkant van de gracht woont kunstenaar Edwin Oudshoorn, die sinds 1,5 jaar anti-kraak op de Wallen woont. Volgens Edwin hebben de kunstenaars absoluut invloed op de buurt. “Met 15 ateliers hier op de wallen zijn er in totaal zo’n 75 andere mensen in het gebied komen wonen en werken, dat is al een verschil.”

Onduidelijke toekomst
Hoe lang Edwin nog mag blijven is nog onduidelijk, omdat de gemeente van plan is om uiteindelijk de ramen in het oude Wallengebied te concentreren zodra de Spuistraat vrij is gemaakt van prostitutie.

Peeskamer moet hetzelfde blijven
Er mag dan ook niks aan het interieur veranderd worden: de tegeltjes mogen niet van de muur worden gehaald en ook de plek waar het bed staat is nog steeds pontificaal aanwezig. Alleen wordt er momenteel ‘slechts’ kleding genaaid.

Sociale functie
Als we verder lopen valt op dat de toeristen toch weinig oog hebben voor de haute-couture. Dit beeld wordt bevestigd als we neerstrijken in café Pleinzicht, aan de Oudezijds Voorburgwal.

Meesten komen voor de silliconen
Bert, 56 jaar, al 25 jaar woonachtig in de buurt en werkzaam in de kroeg, windt er geen doekjes om: “90 procent van de mensen komt hier toch voor de siliconengevels.” Sommige dingen lijken dus nooit te veranderen, maar toch is het wallengebied niet meer zoals enkele decennia terug.”

Bert: “Ook nu heb ik nog vaste klanten hier uit de buurt, maar 15 jaar geleden kwamen ook de hoeren hier na hun werk met de pooiers en gaven ze rondjes, om aan te geven dat ze goed werk verrichtten. Dat is nu niet meer.”

Bron: buurtleven.nl – Wallen beter met modeontwerpers?