Onacceptabel! Zo noemt PvdA-raadslid Wim van der Noordt de initiatiefwet met een kraakverbod die CDA, VVD en ChristenUnie hebben ingediend in de Tweede Kamer. Van der Noordt voorspelt meer leegstand en vrij spel voor speculanten als de wet wordt aangenomen.

Hij verwacht van de verantwoordelijk wethouder van Enschede een zeer krachtig protest richting Den Haag. Van der Noordt verwacht dat de nieuwe kraakwet meer ellende dan op0lossingen gaat brengen. Hij vraagt het college van burgemeester en wethouders of het die mening van het PvdA-raadslid deelt.

Dat in het college in Enschede de PvdA samenwerkt met het CDA maakt de vragen van Van der Noordt pikant. Voor de kraakwet heeft hij geen goed woord over. “CDA, VVD en ChristenUnie laten met deze initiatiefwet zien geen enkel oog te hebben voor de werkelijke problemen in de Nederlandse steden: woningnood en leegstand.”

Hij vindt het huidige beleid waarbij het na een jaar leegstand mogelijk wordt om een gebouw te kraken, juist goed. Het voorkomt juist dat pandeigenaren gebouwen jarenlang leeg laten staan, maar kiezen voor anti-kraak. “De nieuwe kraakwet werkt verloedering in de hand,” aldus Van der Noordt die het onacceptabel vindt dat panden leeg staan terwijl er mensen op zoek zijn naar een woning.

Volgens hem bestaan er voor Enschede nog lange wachtlijsten voor een betaalbare huurwoning en daar doet het CDA niets aan. Hij wil van het college weten hoe lang die wachtlijsten zijn. Ook vraagt hij een overzicht van de panden die momenteel gekraakt zijn in Enschede en hoeveel leegstaande panden staan al een jaar leeg. Bij deze panden gaat het vaak om winkelruimtes die te huur staan of oudere panden die zijn verlaten zoals het vroegere kantoor van Vluchtelingenwerk aan de Molenstraat en de voormalige supermarkt aan de Beltstraat waar de krakers zich nu opmaken om er weer te vertrekken. Het pand moet overige enige tijd wijken voor nieuwbouw van het MST.

Bron: PvdA roept op tot actie tegen de ‘kraakwet’